Meer over onze missie


Recht wordt rond

Lineair produceren en consumeren is niet meer van deze tijd. We zijn toe aan rond. Toe aan een nieuw economisch systeem: de circulaire economie. In de circulaire economie wordt de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen gemaximaliseerd en waardevernietiging geminimaliseerd. Duurzame ondernemers zijn belangrijke aanjagers van dit nieuwe economische systeem. Zij zijn gedreven, geloven in een duurzame toekomst én werken aan innovatieve producten. Producten die de kringloop rond maken. Daarmee maken zij een nieuwe manier van consumeren mogelijk voor zowel de consument als het bedrijfsleven. Shop niet recht, shop rond!

Samen sterk

Wij geloven dat de transitie naar de circulaire economie niet kan zonder gedreven ondernemers die geloven in een wereld waarin afval niet bestaat. En deze ondernemers kunnen op hun beurt weer niet zonder elkaar. Daarom zijn Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO), VerdraaidGoed en Het Groene Brein begonnen met het bundelen van krachten van circulaire ondernemers. VerdraaidGoedProduct.nl verbindt hen, want samen staan we sterker! Het is tijd voor circulaire producten in de spotlights. VerdraaidGoedProduct.nl maakt zich daar hard voor.

Circulair shoppen

Wij vertellen het verhaal van circulaire start-ups en scale-ups uit Nederland en Vlaanderen. Dit is hun podium. Met VerdraaidGoedProduct.nl hebben we al hun producten op één plaats verzameld. Zo maken we het consumenten en bedrijven gemakkelijk om duurzaam te shoppen. Doordat we de producten ook echt op één centrale plek op voorraad houden, kunnen we alles in één keer versturen en maken we het transport zo duurzaam mogelijk. Op onze verzendlocatie pakken mensen met een verstandelijke beperking alle producten met liefde in. Ook zij helpen ons een stapje verder naar een nieuwe economie.

Circulaire Product Principes

Het assortiment op VerdraaidGoedProduct.nl is met zorg samengesteld op basis van de 6 Circulaire Product Principes. Deze principes zijn een verdieping op de bovenste drie sporten van de Ladder van Lansink, die aanduiden dat we vooral moeten streven naar Preventie, Hergebruik en Recycling.

Bij het beoordelen en samenstellen van het assortiment op VerdraaidGoedProduct.nl, bekijken we aan welke van deze 6 circulaire principes een product voldoet. Indien een artikel niet minimaal aan 1 van de principes voldoet dan wordt het artikel niet opgenomen in het VerdraaidGoedProduct.nl assortiment.

Hieronder vind je per circulair principe een korte toelichting. Wil je meer weten over deze principes, neem dan contact met ons op via info@verdraaidgoedproduct.nl.

Afvalpreventie

Producten die helpen afval te voorkomen. Denk aan een herbruikbare drinkfles die het gebruik van eenmalige plastic flesjes helpt terugdringen.

Hergebruikt

Dit zijn producten die eerder van een ander zijn geweest. Mogelijk zijn ze gerepareerd of opgeknapt, zoals refurbished kantoormeubilair of telefoons.

Recycling

Het product is gemaakt van gerecycled materiaal of kan goed gerecycled worden. Waarbij het eerste de voorkeur heeft.

Productpreventie

Hier doelen we op een immateriële vervangingen van een product, veelal een beleving. Denk hierbij aan plastic vissen uit de grachten of een workshop oesterzwammen kweken op koffiedik.

Herbestemd

Dit zijn producten die herkenbaar gemaakt zijn uit materialen die al een eerder leven hebben gehad. Denk aan een tas gemaakt van spandoek of een dienblad van een treintijdenbord.

Bewust ontworpen

De grondstoffen voor het product zijn bewust verantwoord gekozen en het ontwerp is dusdanig dat het product lang mee gaat, de onderdelen te repareren of vervangen zijn en de grondstoffen terug te winnen. Mogelijk is gebruik gemaakt van een duurzame ontwerpmethodiek zoals Cradle2Cradle.

Partners

Een circulaire economie realiseren heb je niet zo 1, 2, 3 voor elkaar. Dit is een gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het stimuleren van circulair inkopen kun je alleen voor elkaar krijgen door met partijen samen te werken.

VerdraaidGoedProduct.nl zet de circulaire ondernemers van Nederland niet in haar eentje op de kaart. Deze partners leveren een bijdrage aan de doelstellingen van VerdraaidGoedProduct.nl. Lees hieronder wat deze partijen doen.

VerdraaidGoed - Maakt waardeloos weer waardevol

VerdraaidGoed
maakt waardeloos weer waardevol

VerdraaidGoed bedenkt in opdracht van bedrijven toepassingen voor waardeloos geworden materiaal. Zij analyseren reststromen, ontwikkelen producten én realiseren die ook. Dit doen ze op creatieve en sociale wijze, met vindingrijke ontwerpers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast heeft VerdraaidGoed twee reststroomspecifieke spin-offs. Onder de naam Beat the Bag werkt zij aan de verwerking van reclamedoeken en met Coffee Based zet ze de koffieketen op zijn kop door meer waarde uit koffieafval te halen.

Prezero
Verder denken voor een duurzaam morgen

Prezero is een internationale organisatie die duurzame en innovatieve oplossingen aanbiedt op het gebied van afval, grondstoffen, energie, water en milieu. Samen met Prezero bundelen we onze krachten om organisaties door middel van adviestrajecten te helpen concrete stappen te zetten naar een circulaire bedrijfsvoering. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat restmaterialen een nieuw leven krijgen als circulair product.  

Overige partners

Het groene brein
Netwerk van wetenschappers

Nudge
consumenten platform

Nederland circulair
matchmakingplatform voor circulaire ondernemers

Locaties met meerwaarde(n)
Bijzondere locaties die méér doen