Keukenboeren

Sanne Zwart

Als echte thuiskok wil je natuurlijk ook wel eens zelf zuurkool maken. Om thuis fermenteren nóg makkelijker te maken, heeft Keukenboeren de RotPot ontwikkeld. Met de RotPot maak je als een echte thuislaborant de lekkerste producten met weinig middelen. Misschien nog wel lekkerder dan ‘zuurkool uit ’t vat’. Een mooie manier om voedselresten te verwerken en langer houdbaar te maken.

 

Missie

Waar komt ons eten vandaan? Hoe groeit het of hoe wordt het gemaakt? Ik ging op zoek en leerde lokale producten nog meer te waarderen en ambachtelijke, natuurlijke bereidingstechnieken zelf onder de knie te krijgen. Met name fermentatie vind ik echt een klein wonder. Dagelijks zorg ik als een ware boer voor de zwammen, korrels, desem en andere culturen die mijn keukenkasten bevolken en daar de wonderlijkste en lekkerste etenswaren aan het maken zijn. Een levende keuken dus!

Circulair

Soms is een witte kool gewoon te groot om in één keer op te eten. Wat doe je dan met de rest? Het is zonde om weg te gooien of weer onderin de koelkastla te leggen om ‘m daarna weer te vergeten. Om Foodwaste tegen te gaan kun je er beter meteen iets mee doen. Als je wat geduld hebt maak je zelf de lekkerste en gezonde zuurkool. Als je de smaak te pakken hebt en je wilt weer want anders dan het meegeleverde kruidenmengsel proberen dan kun je er eindeloos mee variëren. Je kunt bijvoorbeeld een rood pepertje toevoegen, korianderzaad of een takje thijm. Er staan vast wel recepten van zuurkool op internet om inspiratie op te doen.

Fermenteren

Ferme…wat? Fermenteren! Dat is een oude bereidingstechniek, waarbij gisten en bacteriën natuurlijk aanwezige suikers omzetten in milde zuren. Omdat bij dit proces van ‘edele rotting’ gas vrijkomt gebruik je een waterslot zodat er niet teveel druk op de pot komt te staan. Met de RotPot maak je als een echte thuislaborant de lekkerste producten met weinig middelen. Kijk, voel, ruik en proef hoe jouw zuurkool over tijd verandert tot een uniek en persoonlijk product.

Keukenboeren producten