Jos van der Meulen

Jos van der Meulen heeft zich gespecialiseerd in het maken van producten ter veraangenaming van het dagelijks leven. De Paperbag is hier wellicht nog wel het beste voorbeeld van: een kleurrijke prullenbak gemaakt van ongebruikte reclameposters. Het is elke keer weer een verrassing van welke reclameposter de Paperbag is gemaakt.

Missie

Van der Meulen probeert om gewone zaken bijzonder te maken. De gedachte achter veel van zijn producten is dan ook om te werken met wat de omgeving biedt. Mocht de omgeving even niets in de aanbieding hebben, dan heeft de ontwerper altijd nog een grote voorraad opgeslagen materiaal.

Circulair

Gebruik maken van de kwaliteit van een materiaal en die inzetten bij de nieuwe toepassing is regel twee voor van der Meulen. Zo zijn vrachtwagenbinnenbanden bijvoorbeeld handige elastieken of maakt hij van gietijzeren straatputjes stormvaste terraspotten. Van der Meulen startte samen met Jan Neggers het productiebureau JaJo, voornamelijk voor de productie van Paperbags en aanverwanten.

Op maat

Hij werkt ook in opdracht van diverse culturele instellingen en bedrijven om hun restant affiches te verwerken tot Paperbag, Paperbox of Paperfile. Geregeld ontvangt Van der Meulen in zijn atelier ook werknemers van bedrijven die in het kader van teambuilding zelf vellen papier beschilderen die hij vervolgens tot prullenbak naait.

De producten van Jos van der Meulen