Van Bomen

Bas van den Berg | Guido Vletter

Van Bomen geeft Rotterdamse bomen een tweede leven. Bomen uit de stad moeten vaak worden gekapt wegens ziekte, verbouwing of verkeersveiligheid. Zonde om al die mooie stammen te versnipperen vinden zij! Eiken, esdoorns, platanen, berken – allemaal prachtige bomen die jarenlang toeschouwer zijn geweest van het stadse leven. Daarom hergebruikt Van Bomen het hout en maakt er stoere Rotterdamse planken en tafels van!

Missie

Terwijl we hout importeren vanuit de hele wereld staat onze stad vol prachtige bomen! Met Van Bomen geloven we dat we beter zouden moeten omgaan met onze lokale grondstoffen. Stammen uit de stad verdwijnen nu vaak de versnipperaar in terwijl het hout vaak prachtig en van hoge kwaliteit is. Wij zamelen in samenwerking met de gemeente en kap-aannemers deze stammen in en verwerken ze tot mooie Rotterdamse producten.

Circulair

Circulaire economie begint bij logisch omgaan met de grondstoffen die je hebt. Voor een stad als Rotterdam zouden afvalmaterialen moeten worden beschouwd als grondstoffen van de stad. En al helemaal de bomen die er vaak tientallen jaren hebben gegroeid en dan opeens ‘afval’ zijn. Daarom vinden we het niet meer dan normaal om de stammen van onze Rotterdamse bomen een tweede leven te geven. Want waarom zouden we bijvoorbeeld stadsbankjes maken van tropisch hout als de stad vol staat met kwalitatief hardhout?

Een stukje coolsingel

Een van onze bomen is een prachtige plataan van de Coolsingel. Meer dan 40 jaar lang stond deze boom aan de een van de drukste straten van Rotterdam. Er zijn fietsen tegenaan gesmeten, er is tegenaan gepist en toeristen hebben m bewonderd tijdens hun stadswandeling. Toen moest ie weg, kerngezond als ie was, voor de herinrichting van de Coolsingel. Prachtig roze-achtig hout is het, veel te mooi voor de versnipperaar. Nu zijn het 200 broodplanken. Zo brengen we de verhalen van de stad weer terug de stad in.

Van bomen Producten